Esküvői vacsora

Mint azt bizonyára már megtapasztalták, az esküvő megszervezése nem egy olyan egyszerű dolog, mint az elsőre tűnhet. Egyre több szakember kínálja szolgálatait az esküvőszervező iparágon belül. Egy esküvői menütől, a vacsora megszervezésétől sok függ, a lagzi egész hangulatát megalapozza és az összes esküvői teendő közül a sor elején jár a szervezése, illetve fontossága. Nem utolsó az a szempont sem, hogy a vacsora költségein tudunk még igazán spórolni, ha szeretnénk lefaragni a költségekből, itt még megtehetjük. Ha pld. lemondunk a desszertről és helyette esküvői tortát rendelünk, vagy ha nem ragaszkodunk az esküvői főszezonhoz és a szombati lagzihoz, mind ezek olyan tényezők, amiken jelentős összegeket spórolhatunk, vagy csoportosíthatunk át az esküvői költségvetésünkön belül, teszem azt akár a nászútra.

A menü összetétele nagyban befolyásolja az esküvői vacsora végösszegét. Hiszen vannak, akik egy hagyományos menüsorban gondolkodnak (újházi tyúkhúsleves, sültes tál körettel, rétes, stb.), vannak akik pedig nem érik be kevesebbel, mint pld. előételnek a beluga kaviár vagy libamáj pástétom, 5-6 féle főételt szeretnének, illetve italokból is kizárólag a prémium kategóriás borokat, pezsgőket és röviditalokat szeretnének. Ebből adódik, hogy nagy a szórás az esküvői vacsora költségeit illetően, hiszen már 3 ezer Ft/fő ártól akár 40 ezer is lehet egy esküvői menüsor. Az átlag kb. 5-6 ezer Ft/vendég.

Az esküvői vacsora megszervezését szintén kezdjük jóval a nagy nap előtt, 4-6 hónappal korábban már érdemes nekilátni. A megfelelő vacsorahelyszín kiválasztása és lefoglalása legyen az első, hiszen mások is „pályáznak” a helyre, főképpen ha esküvői szezonról van szó. Amit el kell döntenünk, hogy hány meghívott vendéggel számoljunk. Ha külső segítség nélkül szervezzük a vacsorát, ezen is pénzt takaríthatunk meg. Amin még egy nagyobb összeget takaríthatunk meg, az az esküvői torta, ebből is rendelhetünk egy 20-25 ezer Ft-os, szép esküvői tortát, de a határ a csillagos ég, természetesen nagyban függ a vendégek számától is, illetve hogy mennyire pompás és milyen díszítésű (élővirág, cukorrózsa, vagy életszerű marcipán bevonat), hány emeletes legyen. Rendelhetünk hozzá tükörtalpat, de kiviteltől függően akár el is maradhat ez a kiegészítő. Gyakori, hogy a menyasszonytáncból és a pénz formájában kapott nászajándékokból bőségesen megtérül az esküvői vacsora ára, a helyszín bérleti díjától kezdve beleértve minden kiadást, ezért ezzel is kalkulálhatunk, ha van elképzelésünk a leendő ajándékokról.

Mivel az esküvői vacsora a ceremónia után a legfontosabb részét képzi lagzinknak, sőt, míg maga a szertartás inkább nekünk fontos, a vendégeink jó hangulatát és ezzel az egész lagziról való emlékeket meghatározza a vacsora, ezért csak olyan dolgokon spóroljunk, ami mellett a meghívottak ezt nem fogják érzékelni. A menüsor összeállításánál induljunk ki a vendégek ízléséből, az a legjobb, ha mindenki talál a kínált ételek és italokból ízlésének megfelelőt. Ne feledjük, hogy időben lássunk hozzá a vacsora szervezésének, akkor esetleg változtatni is lesz lehetőségünk, ami szintén fontos. Egy átlagos magyar esküvői vacsora az egész költségvetésnek a 30-40%-át is kiteszi, ezért is jól gondoljuk át a helyszínt, a menüsort és azokat a pontokat ahol megtakaríthatunk egy kis pénzt csupán racionalitással és egy kis furfanggal. De ne feledjük: az esküvőnkről a vendégekben a legtöbb és legjobb emlékek, benyomások a vacsora során keletkeznek, ezért találjuk meg az arany középutat.