Nászajándék

A nászajándék elengedhetetlen része a házasságkötésnek, nem csak hazánkban, de világszerte is hagyománya van a fiatal pár megajándékozásának egybekelésük napján. A nászajándékkal próbálják a meghívottak megkönnyíteni a pár közös életkezdését, vagy egyszerűen örömöt szerezni a fiataloknak egy maradandó ajándékkal. Azonban mint az összes esküvői hagyományban, szokásban, itt is megfigyelhetőek változások. A mai párok már nem olyan nászajándékokra vágynak, mint szüleik, nagyszüleik.

A következőkben néhány tanácsot adunk, hogy miként és milyen nászajándékot érdemes választani.

Sokan a pénzt tartják a legjobb nászajándéknak és ez sok esetben valóban így van. Mivel az ifjú pár még családalapítás előtt áll, ezért a pénzt arra fordíthatják, amit ők szükségesnek látnak. De ha egy kifejezetten jó anyagi háttérrel bíró párról van szó, akkor is meglesz a helye, pld. költhetik az álmaik megvalósítására, kiegészíthetik az összeggel az új ház, új autó, stb. megvásárlását.

Van olyan eset is, amikor a vásárlási utalvány is kifejezetten jó ajándék, ha pld. a fiatalok már kinéztek valami konkrét dolgot a boltban, viszont más esetben inkább kerüljük ezt a fajta nászajándékot, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nem tudják számukra értékesen felhasználni.

A pénzajándékot is tehetjük személyessé, sok érdekes, kreatív ötlet létezik, akár egy fotóalbumban az ifjú pár képéhez tűzve, vagy egy érdekes, nem hétköznapi malacperselyben is átadhatjuk az ilyen nászajándékot. Támaszkodjunk kreativitásunkra.

Amennyiben közeli ismeretségben állunk az ifjú párral, akkor választhatunk egy nagyobb értékű, nem pénzajándékot, amiről tudjuk, hogy hasznát veszik, illetve szükségük van rá. Ez különösen abban az esetben jó választás, ha ismerjük esetleg egy olyan vágyukat, amiről tudjuk, hogy mástól úgy sem fogják megkapni. Érdemes ebben az esetben kicsit puhatolóznunk előtte. Egy ilyen típusú jól eltalált ajándék a pénznél is jobb lehet, hiszen személyesebb és érezni fogják, hogy igenis nagy gondot fordítottunk a megválasztására.

Gyakran a nászút ajándékozása is lehet a legjobb ajándék. Abban az esetben, ha tudjuk, hogy a fiatalok hova szeretnének eljutni, mi a vágyuk, fizessük be a nászútjukat. Természetesen ezt tudassuk valamelyik közeli rokonukkal, illetve egyeztessünk, a fiatalok fülébe jobb ha eljut a hír, de az úticél mindenképpen maradjon meglepetés. Abban az esetben, ha már befizették a nászutat, szintén nagyon kellemes meglepetés ajándék lehet, ha a nászútjuk során kapnak tőlünk egy luxusvacsorát vagy más, maradandó élményt, mellyel nászútjukat még varázslatosabbá tehetjük. Egy ilyen meglepetés is lehet tökéletes nászajándék.

Ha jól ismerjük a pár stílusát és tisztában vagyunk ízlésükkel, életmódjukkal, abban az esetben szintén tökéletes nászajándék lehet valamilyen műtárgy vagy antik bútordarab, a lényeg hogy passzoljon a már meglévő berendezési tárgyakhoz. Szóba jöhet pld. modern festmény, pop-art műalkotás is. Az ilyen típusú személyes nászajándék ha eltaláljuk, akkor szintén tökéletes lehet, kikérhetjük esetleg egy közeli rokon tanácsát is.

Remek nászajándékká válhat akár egy ínyenc bor, vagy egyéb ital, azzal a kikötéssel, hogy pld. kizárólag egy megszabott évfordulójukon bonthatják ki, nosztalgikus emlékeket ébresztve az esküvőjük napjáról, vagy a fiatal pártól függően köthetjük ezt akár gyermekük születéséhez is. Jelen esetben a lényeg inkább érzelmi, nem pénzben mérhető.

A felsorolt lehetőségek közül a leginkább megfelelőt választva biztosan nem lövünk mellé és kiváló nászajándékot fogunk átnyújtani az ifjú párnak.