Nászút

A nászút az esküvői ceremóniát követően kétségkívül a fiatal házasok első közös élménye, mely során egyidejűleg ünneplik egybekelésüket és felhőtlenül kikapcsolódnak. A nászúttal szemben állított elvárásai minden párnak eltérőek, a közhiedelemmel ellentétben nem biztos, hogy mindenkinek a homokos tengerpart és szikrázó napsütés ami a fantáziáját megfogja, tehát ebben az esetben ne próbáljunk trendeket követni, hanem valósítsuk meg azt a nászutat, mely biztosan számunkra a legideálisabb, hiszen életünk egyik legjobb időszakáról van szó. Ezért az esküvőszervezés mellett érdemes szánni a nászút megtervezésére is egy bizonyos időt.

Írásunkkal adunk néhány támpontot, hogy hogyan is érdemes hozzálátni ehhez a feladathoz.

A közös úti cél megválasztása. Ezzel érdemes kezdeni, hisz alapvető kérdés és egyben ez a legkellemesebb része is a nászút megtervezésének. Érdemes a pár mindkét tagjának készíteni külön egy-egy listát, melyen az általa elképzelt ideális nászút helyszínek szerepelnek, mondjuk egy TOP 5 listát. Próbáljunk az ötben feltüntetni akár elrugaszkodott ötleteket és mindenképp egy-két alacsonyabb költségvetésűt is. Ezután vessük össze a két listát és beszéljük át a kapott eredményt. Ez már mindenképpen ad egy támpontot, ezután érdemes néhány mindkettőnk számára megfelelő régióra vagy országra korlátozni a keresést.

Értsünk egyet a hotellel szemben támasztott elvárásainkban. Beszéljük át még az elején, hogy mik a közös elvárásaink, pld. kizárólag luxusszállóban képzeljük el, fontos-e hogy közvetlenül a tengerparton legyen vagy esetleg egy belvárosi hotel felelne meg inkább, azaz találjuk meg a közös elképzelést a szóbajöhető szállodákkal kapcsolatban. Ez nagyban segíti a további nászút termezést és már az elején kiküszöbölhetjük az ebből eredhető félreértéseket.

Tudjuk meg, hogy milyen elvárásai vannak párunknak a nászút szempontjából. Ha még nem töltöttünk el közösen vakációt, nyaralást, akkor mindenképpen szánjunk időt arra, hogy átbeszéljük és megismerjük egymás igényeit és elképzeléseit egy ilyen úttal kapcsolatban. Pld. lehet hogy mi egy romantikusabb, kéz a kézben andalgásos utat képzelünk magunk elé, míg párunk inkább egy aktívabb, esetleg fakultatív programokkal dúsított nászutat képzel ideálisnak. Ilyen esetben érdemes átgondolni, hogy esetleg találunk-e olyan programokat, amelyek mindkettőnk elképzeléseibe beleférnek. Itt is az a fontos, hogy elképzeléseink találkozzanak.

Döntsük el, hogy mely ellátási forma felel meg számunkra. Azután, hogy megismertük egymás elképzelését, közös nevezőre jutottunk, hogy mit várunk a nászúttól és a szálloda igényeket is tisztáztuk, már könnyebben tudunk dönteni arról is, hogy milyen ellátásra lesz szükségünk. Ha pld. egy kalandos, túrákkal, búvárkodással és egyéb fakultatív programokkal teli nászutunk lesz, akkor nem biztos, hogy a legtöbb esetben ideális all-inclusive ellátás a legmegfelelőbb számunkra.

A nászút időpontja. Ez egy felettébb fontos, eldöntendő kérdés a nászút kapcsán, hiszen sok tényező befolyásolhatja, a szabadságolásunk lehetőségével kezdve az anyagi vonzatáig. amennyiben fontos nekünk, hogy nászutunk azonnal az esküvőt követő héten kezdődjön, akkor természetesen könnyebb a döntés. Azonban ha nem meghatározó, akkor szóba jöhet az utószezon is, amikor a költségek is alacsonyabban tarthatók és kevésbé zsúfoltak a nyaralóhelyek.

Legyünk tisztában a költségkeretünkkel. Már az esküvő költségeit célszerű úgy tervezni, hogy a nászút hozzávetőleges költségeit is belekalkuláljuk. Ezt megtehetjük úgy, hogy megismerkedünk a széles kínálattal, így már lesz egy hozzávetőleges kiindulási összeg, melynek a túllépését próbáljuk elkerülni, a csábító ajánlatok sora mellett gondoljunk a nászutat követő időre is, melyet ugye nem szeretnénk esetleg lenullázott közös kasszával kezdeni.

Ezt a néhány tanácsot követve már könnyebben, átláthatóbban és racionálisabban tudjuk megszervezni a nászutunkat, de ne feledjük, a legfontosabb, hogy mindkettőnknek ez kell hogy legyen élete legromantikusabb és legszebb, életre szóló emlékekkel teli, együtt töltött időszaka.