Virágcsokor

A menyasszonyi csokornak harmonizálnia kell a menyasszony ruhájával, stílusával, hajszínével, a sminkjével, ezért a csokor egy igazán hangsúlyos része a menyasszony megjelenésének. A választék óriási, formában, méretben, virághasználatban a menyasszonyi csokrok kínálata különböző.

Egy menyasszonyi csokor megtervezése, kiválasztása nem sokkal egyszerűbb feladat, mint pld. a menyasszonyi ruha megválasztása. Néhány hasznos tanáccsal segítünk, hogy kihez mi illik, illetve melyik virágnak mi a jelentése.

A magas menyasszonyokhoz a körcsokor illik leginkább

Ez a fajta csokor egymáshoz simuló virágfejekből áll, dúsan van kötve. Egy trendi menyasszonyi csokor, mely egyben örökzöld is, egészen a 14-ik századig eredeztethető vissza, azonban akkor a kellemetlen szagok elnyomása is a „funkciói” része volt. Ha a tömött csokrot borostyánnal vagy egyéb leomló zölddel egészítjük ki, az könnyebbé teszi azt, illetve harmonikusan elegyensúlyozza a körcsokrot. Sokkal inkább a magas és vékony menyasszonyoknak áll jól, a teltebb arák számára más fajta csokrot érdemes választani.

A cseppformájú csokor

A vízesés formájú, kaszkádnak is nevezett menyasszonyi csokor egyedi jellemzője, hogy a virágok egyre keskenyedve, vízesésként terülnek el egymáson. Sok esetben egy esküvői ruha leginkább feltűnő alkotóeleme ez a fajta csokor. A hosszú és lágy esésű menyasszonyi ruhákhoz passzol leginkább. A teltebb menyasszonyokat karcsúsítja, míg az alacsonyabb hölgyeket optikailag magasítja a cseppformájú csokor.

A kézi csokor

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kézi csokrok. Ez a fajta menyasszonyi csokor olyan hatással bír, mintha azt az imént szedtük volna. Leginkább 4-5 fajta virágból kötik, de előfordul, hogy csak egyből, rózsából állítják össze a kézi csokrot. 5-6-nál több fajtájú virág használata ennél a fajta csokornál már zavaró lehet. Ezeket a maroknyi csokrokat a törékeny és pici menyasszonyok kezébe ajánljuk.

Modern formacsokor

Ahogy elnevezésük is jelzi, ezek a csokrok egyediek. Lehet akár félhold, szív vagy csónak alakú, de előfordul, hogy semmilyen konkrét formát nem követnek. Hangsúlyos és egyedi formájú virágfajtákból állnak (kála, flamingóvirág, orchidea, stb.). Formaviláguk mindig az egyediséget tükrözi. Vagány hölgyek részére ideális választás, az extravagáns menyasszonyi ruhákhoz tökéletesen passzolnak.

A menyasszonyi csokor színvilága

A hagyományos menyasszonyi csokor nem vonja el a figyelmet a menyasszonyról, illetve annak ruhájáról, inkább belesimul a környezetébe leginkább a domináló fehér színeivel. Azonban a mai trendek a színes menyasszonyi csokrok világába vezetnek. Az adott évszak sokban befolyásolja a csokor színét, a pasztelltől a gránátvörös összes árnyalatáig megtalálunk minden színt, de a menyasszonyi ruha színei is meghatározóak.

Kora tavaszi esküvő: pasztellszínek, a rózsaszín, a lila és a fehér, a tavasz közepétől viszont ezeknek a színeknek a hangsúlyosabb árnyalatai használatosak.

Nyári esküvő: jöhetnek az erőteljes formák és színek, mint a pink, a kék, a fehér vagy a lila színek.

Őszi esküvő: a vörös, a barna, az okkersárga színek kavalkádja a trend. A sötétebb és teltebb virágárnyalatok jellemzik a csokrokat. Az ősz színei csodásan kombinálhatók színes bogyók sokaságával is.

Téli esküvő: ebben az évszakban a jellemző hideget ellensúlyozzák a menyasszonyi csokrok vörös és arany színei és árnyalatai.

A virágok jelentése:

 

Alma virág – szerencse

Fátyolvirág – nyíltszívűség

Scilla – állhatatosság

Viola – hűség

Nárcisz, gardénia – öröm

Kardvirág – nagylelkűség

Nőszirom – bölcsesség

Gyöngyvirág – boldogság

Magnólia – nemesség

Orchidea, Kála – szépség

Rózsa – szerelem

Fehér margaréta – ártatlanság

Díszíthetik továbbá a csokrot akár gyémántokkal vagy igazgyöngyökkel is. A menyasszonyi csokrot sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, legalább egy hónappal a nagy nap előtt egy fényképpel a menyasszonyi ruháról fel kell keresni a virágkötőt. Ha egyéni elképzeléseink, illetve a csokron kívül más díszítő elemet is szeretnénk, akkor még korábban érdemes elkezdeni az egyeztetést a virágkötővel.